Lubczyk - przyprawa, zastosowanie

LubczykLubczyk - spotkać go można w wielu polskich ogrodach, znany jest też od lat jako roślina cenna dla zdrowia i wspaniała przyprawa zarazem. Doskonale znany i ceniony od wieków, chętnie wykorzystywany po dziś dzień - taki jest lubczyk, bez którego trudno wyobrazić sobie dziś tak wiele potraw.

Znany stał się w Europie już w XII wieku, a pierwszym krajem w którym doceniono jego moc były Włochy.

Z nich też lubczyk zaczął podbijać i inne państwa, stanowiąc początkowo przyprawę stosowaną tylko do zup. Dziś lubczyk jest nie tylko chętnie uprawiany, ale też znacznie zwiększyły się możliwości wykorzystania tej rośliny.

Ma ona wspaniały wpływ nie tylko smak wielu potraw, ale i na nasze zdrowie. Lubczyk to roślina, w której znajdują się cenne olejki lotne oraz liczne witaminy. Znaleźć w nim można także kwasy organiczne oraz gorycze. Dzięki tym składnikom lubczyk świetnie wpływa na proces trawienia, może też stanowić skuteczną ochronę przed wzdęciami. Ta roślina najlepiej znana jest jako przyprawa, po którą chętnie sięga się w przemyśle spożywczym, jak i w domowych kuchniach. Liście lubczyku kuszą nie tylko korzennym smakiem, ale i wyjątkowym aromatem. Są cennym dodatkiem do sałatek, zwłaszcza do sałatek z pomidorów.

Lubczyk jako przyprawa idealnie pasuje do zup oraz do mięsa siekanego. Znane są też przepisy na mięsa faszerowane, w których to przypadku lubczyk staje się niemal najważniejszą przyprawą w farszu. Warto też sięgnąć po tę cenną i zdrową roślinę w czasie sporządzania pieczeni wołowej, którą lubczyk może przemienić w niezwykły specjał. Jako przyprawa mogą się też sprawdzić owoce lubczyku. Są one najchętniej stosowane jako dodatek do marynat, a najczęściej możemy się z nimi spotkać w przypadku grzybów marynowanych w occie.