Nowa "ustawa śmieciowa" premiuje osoby segregujące odpady, bo za selektywne zbieranie śmieci gmina pobiera niższe opłaty. Czy jednak potrafimy to robić? I co właściwie ta segregacja nam daje?
Żółte czy niebieskie?
Opakowania kartonowe wrzucamy nie do ogólnych śmieci, tylko do odpowiedniego pojemnika. Pytanie tylko - który to pojemnik? Do wyboru mamy dwa: niebieski na papier i żółty na tworzywo sztuczne. Co wspólnego ma karton z tworzywem sztucznym? Wbrew pozorom całkiem sporo. Kartony po mleku albo sokach nie są zrobione wyłącznie z papieru. W środku powleczone są cienką warstwą folii i to właśnie ze względu na nią kartony po płynnej żywności trafiają do pojemników z tworzywem sztucznym.
Natomiast opakowania wykonane wyłącznie z papieru albo tektury trafiają do pojemników z napisem "papier". Bardzo ważne jest, aby papier wrzucany do niebieskiego pojemnika nie był zatłuszczony, należy też usunąć z opakowania wszystkie metalowe zszywki, taśmę klejącą, plastikowe elementy, etc. Opakowania tekturowe przed wyrzuceniem zgniatamy, tak by zajmowały jak najmniej miejsca w pojemniku.
Drugie życie papieru
Karton (bez udziału tworzyw sztucznych) poddany segregacji dzielony jest na cztery klasy makulatury: słabą, średnią, lepszą i mocną. Może z niego powstać tektura, papier gazetowy, papier toaletowy, szary papier do pakowania etc. Nie marnują się również kartony do płynnej żywności. Najpierw trafiają do hydropulpera, który powoduje rozwłóknienie kartonu, potem następuje mieszanie papierowej masy. Tą metodą odzyskuje się wysokiej jakości celulozę o długich włóknach, a z niej produkuje się papier, tekturę, a także opakowania kartonowe, takie jak te dostępne na wok-kartony.pl.
Zużyte kartony sprawdzają się także w innych dziedzinach. Opakowania po żywności rozdrabnia się, podgrzewa i prasuje pod bardzo wysokim ciśnieniem. W wyniku tych działań topi się polietylen pokrywający karton, który razem z rozdrobnionym papierem tworzy jednolitą strukturę - tak powstają płyty wykorzystywane w budownictwie i meblarstwie.
Jednorazówki nie muszą być złe
Kartony do przechowywania żywności są jednorazowego użytku, mogą się więc wydawać mało ekologiczne. W rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie. Dzięki kartonom żywności nie trzeba wzbogacać konserwantami ani przechowywać stale w lodówce. Ważne tylko, by właściwie segregować kartonowe odpady i jak najczęściej wybierać opakowania z odzysku.